Πόσες φορές δεν έχουμε προβληματιστεί σχετικά με τον καθαρισμό του νεροχύτη στην κουζίνα μας? Να χρησιμοποιήσουμε το τάδε καθαριστικό, να χρησιμοποιήσουμε σφουγγαράκι, οινόπνευμα, σαπούνι για τα πιάτα κτλ? Και μ' εκείνη τη χλωρίνη τι γίνεται τελικά?
 
Όλα ξεκινάνε από τον τύπο & το είδος του νεροχύτη. Ανάλογα με τον τύπο του φινιρίσματος, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε και διαφορετικους τρόπους καθαρισμού. 
 
Ας ξεκινήσουμε από τα "εργαλεία" καθαρισμού. Γενικά, τα πανιά & τα σφουγγαράκια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, δεν γδέρνουν τον ανοξείδωτο νεροχύτη. Έαν η επιφάνεια του νεροχύτη είναι σαγρέ, ίσως χρειαστείτε λίγο διαφορετικό σφουγγαράκι με όχι τόσο άγρια επιφανεία, για να μπορεί να καθαριστεί ο νεροχύτης με λίγο περισσότερη ευκολία.
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Καλό είναι να τρίβουμε το νεροχύτη με βάση την φορά των "νερών" που κάνει στο εσωτερικό του, για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αλλοιωθεί μακροπρόθεσμα το αρχικό φινίρισμα.
 
TIP: Κάντε μια δοκιμή τριψίματος/καθαριστικού σε ένα μη εμφανές σημείο του νεροχύτη! 
 
Ο πιο εύκολος & γρήγορος καθαρισμός είναι η συχνή καθαριοτότητα του νεροχύτη με σαπούνι & νερό, ώστε να απομακρύνονται η βρωμιές. Ασφαλώς, μπορεί να κάνουν την δουλειά μας πιο γρήγορη, αλλά τα σφουγγαράκια με σκληρή (άγρια) επιφάνεια τραυματίζουν μακροπρόθεσμα το ανοξείδωτο. Οποιοδήποτε καθαριστικό χρησιμοποιήσουμε στον νεροχύτη κουζίνας θα πρέπει να το ξεπλύνουμε αμέσως μετά τον καθαρισμό. Το σκουπίσμα με ένα πάνι στο τέλος του καθαρισμού, θα κάνει το νεροχύτη μας να αστράφτει σας καινούργιος.
 
Τι να αποφεύγουμε στους Ανοξείδωτοι Νεροχύτες Κουζίνας:
 
  • Λευκαντικό με χλώριο: Εάν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους καθαριστικό, αραιώστε το με νερό & ξεπλύνετε καλά
  • Κιτρικό οξύ, υδροχλωρικό οξύ, απορρυπαντικά λεύκανσης, χλωριούχο νάτριο (αλάτι), μαγιονέζα, γυαλιστικό ασημικών, καθαριστικά χλωρίνης, θείο & θεεικό, πρέπει να αποφεύγονται εάν θέλουμε ο νεροχύτης μας να αντέξει στην πάροδο του χρόνου.
  • Λειαντικές σκόνες με πολλές υποσχέσεις (!), σφουγγάρακια συρμάτινα, μυτερά ή αιχμηρά εργαλεία κοπής ή κουζινικά σκεύη, μπορεί να προκαλέσουν άμεση ζημιά το νεροχύτη μας, χωρίς δυνατότητα διόρθωσης.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ:  Η χρήση εργαλείων ανθρακούχου χάλυβα στο ανοξείδωτο! Η επαφή μεταλλοσιδήρου με το ανοξείδωτο θα προκαλέσει ισχυρό γαλβανισμό, όπου με την παρουσία ενός ηλεκτρολύτη (πχ. υγρασία περιβάλλοντος), το ανόδιο της μπαταρίας που σχηματίζεται (πχ. σίδηρος), θα υποστεί ισχυρή οξείδωση. Αυτό θα προκαλέσει την άμεση εμφάνιση καφέ-πορτοκαλί χρώματος σκουριάς στον νεροχύτη, πάνω στην επιφάνεια του ανοξείδωτου.
Με τη χρήση αυτού του οδηγού & με λίγη υπομονή, ο ανοξείδωτος νεροχύτης κουζίνας θα αντέξει σε βάθος χρόνου και κάθε φορά που τον καθαρίζεται, η επιφάνεια του θα είναι όπως την πρώτη μέρα που τον τοποθετήσατε!