Η παραγωγή στις μπαταρίες μπάνιου - κουζίνας αποτελεί έναν τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η επιλογή στις μπαταρίες πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με μεγάλη έμφαση στην ποιότητα κατασκευής. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό που πίνουμε φθάνει σε μας από τη βρύση είτε του μπάνιου, είτε της κουζίνας, το ίδιο και το νερό που χρησιμοποιούμε κατά στην παρασκευή του φαγητού. Επίσης, με το νερό έρχονται σε επαφή μικρά παιδιά, που το ανοσοποιητικό τους σύστημα και οι άμυνες του οργανισμού δεν είναι ακόμα αρκετά ανεπτυγμένες. Τέλος, στις μέρες μας γίνεται μεγάλος λόγος για την προστασία του περιβάλλοντος, έναν τομέα που όταν ο καθένας μας συμβάλλει από λίγο, μπορεί να επιτύχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα. 
 
 
Κατά την επιλογή μιας μπαταρίας μπάνιου, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα συστατικά της σύνθεσης του ορείχαλκου, ώστε να είναι κατάλληλος για πόσιμο νερό, καθώς και στις τεχνικές προδιαγραφές, ώστε το σύνολο των μεταλλικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται να συμμορφώνονταιμε τα πρότυπα που προβλέπονται για την παραγωγή ειδών κρουνοποιΐας. 
 
 
Το υλικό κατασκευής, δηλάδή ο ορείχαλκος, ένα κράμα χαλκού-ψευδαργύρου, παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της μπαταριας . Η περιεκτικότητα του ορείχαλκου σε ψευδάργυρο καθορίζει και τις ιδιότητες του μετάλλου. Με μία μικρή επισκόπηση στις ιδιότητες του, το χρώμα του ορείχαλκου αλλάζει αναλόγως με την περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο. Όταν η περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι χαμηλή, ο ορείχαλκος έχει ένα καφεκόκκινο χρώμα που πλησιάζει το κεραμιδί χρώμα του χαλκού. Για περιεκτικότητα σε Zn περίπου 30% κ.β., ο ορείχαλκος έχει το χρώμα του χρυσού, αλλά, για ακόμα πιο υψηλή περιεκτικότητα σε Zn, το χρώμα του γίνεται και πάλι καφεκόκκινο. Οι ορείχαλκοι με Zn < 35% κ.β. (ορείχαλκοι α) παρουσιάζουν καλή μηχανική αντοχή και καλή αντοχή στην διάβρωση. Οι ορείχαλκοι με 32% κ.β. < Zn < 39% κ.β. (ορείχαλκοι α+β) έχουν ακόμα καλύτερη μηχανική αντοχή, μεγαλύτερη ελαστικότητα και μεγαλύτερη ολκιμότητα, αλλά κάπως μειωμένη αντοχή στην διάβρωση σε σύγκριση με τους ορείχαλκους α. Οι ορείχαλκοι με Zn > 39% κ.β. (ορείχαλκοι β) παρουσιάζουν μεγάλη μηχανική αντοχή, αλλά είναι ευκατέργαστοι μόνον εν θερμώ· σε χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μικρή ολκιμότητα. 
 
 
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο στις μπαταρίες μπάνιου έχει να κάνει με την ποιότητα των υπόλοιπων υλικών που χρησιμοποιούνταιστην παραγωγή τους. Το σύνολο των μη μεταλλικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της (πλαστικά εξαρτήματα, παρεμβύσματα, εύκαμπτοι σωλήνες σύνδεσης κτλ.), καθώς και τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στην συναρμολόγηση τους πρέπει να συμμορφώνονται με τα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα των τροφίμων. 
 
 
Μία από τις γνωστές μάρκες και στην Ελλάδα σε παραγωγή ειδών κρουνοποιΐας είναι η γερμανική εταιρεία GROHE . Η GROHE εμπλουτίζει συνεχώς τα προϊόντα της με νέες τεχνολογίες, όπως πχ. το GROHE StarLight, τεχνολογία ειδικής επιχρωμίωσης για αντοχή στα άλατα και τις φθορές ή το GROHE SilkMove, μια τεχνολογία για τεχνολογία για απαλή λειτουργία της λαβή. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι είναι μοναδική στο είδος της. Πολλά προϊόντα της Ευρωπαϊκής αγοράς μπορούν να ενσωματώνουν παρόμοιες τεχνολογίες ή να έχουν επενδύσει σε άλλα σημεία, όπως πχ. η ποιότητα λειτουργίας του μηχανισμού ή τα φίλτρα που ενσωματώνει η μπαταρία, πετυχαίνοντας μία πρόταση που να είναι ιδιαίτερα ποιοτική και ελκυστική στην τιμή της. 
 
 
 

Τι να προσέξετε!!

Ασφαλώς, εάν θα θέλαμε να ελέγξουμε όλα τα πιστοποιητικά από όλες τις βρύσες που έχουμε ξεχωρίσει, ίσως να χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο από την έρευνα για την αγορά ενός αυτοκινήτου!

Σίγουρα τον πρώτο ρόλο παίζει ο σχεδιασμός της μπαταρίας, ώστε να ταιριάζει απόλυτα με το χώρο μας και το ύφος που θέλουμε να δώσουμε στο μπάνιο μας. Εάν οι επιλογές μας, δεν περιορίζονται σε ένα είδος, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ελέγξουμε τις προδιαγραφές του είδους, όπως τη χώρα κατασκευής, κάποιες από τις τεχνικές προδιαγραφές της ή ακόμα και τα πιστοποιητικά ή τις εγγυήσεις που τη συνοδεύουν.

------------------------------------------------------------------------
S-BATH.gr - Όλα για το μπάνιο