Σκεφτείτε μία κρύα νύχτα του χειμώνα, με θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 4οC, με το θερμοσίφωνο να προσπαθεί να ζεστάνει το νερό εδώ και μία ώρα, να πρέπει να έρθετε σε επαφή με ένα παγωμένο αντικείμενο για να απολαύσετε το μπάνιο σας! Ποιος θέλει να αφήνει το ζεστό νερό να τρέχει για ώρα πριν χρησιμοποιήσει τη μπανιέρα του;
 
Σίγουρα, η κάθε κατηγορία βρίσκει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά σίγουρα μπορούμε να συγκεντρώσουμε κάποια στοιχεία και να τα συγκρίνουμε, προσπαθώντας να δώσουμε μία πιο γενική εικόνα των διαφορών που έχουν οι δύο μπανιέρες.
 
Οι μαντεμένιες μπανιέρες αποτελούν μία λύση ευρέως διαδομένη, πριν από την κατασκευή του μεγαλύτερου ανταγωνιστής τους. Στις μέρες μας, πολλά μπάνια έχουν εγκατεστημένο το συγκεκριμένο υλικό, καθώς, κατά την κατασκευή τους, ήταν μονόδρομος η τοποθέτηση της συγκεκριμένης μπανιέρας. Και όχι άδικα! Η μαντεμένια μπανιέρα χαρακτηρίζεται από τη στιβαρή κατασκευή της, κάτι που ασφαλώς αποδεικνύεται και από το βάρος της, αφού αναφερόμαστε σε μία συμπαγής, μασίφ κατασκευή από χάλυβα. Εκτός αυτού, οι πιθανότητες να χαράξει είναι λιγότερες, λόγω της επισμάλτωσης που υπάρχει στην επιφάνεια της.
 
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που πέσει ένα αντικείμενο πάνω στην επιφάνεια; Πιθανόν τίποτα! Η επεξεργασία της δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε μορφή βλάβης και επιπλέον η κατασκευή της παρουσιάζει τεράστιες αντοχές στις αλλαγές θερμοκρασίες που δέχεται μέσα στο χώρο του μπάνιου.
 
Ωστόσο, επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να προβλέψουμε όλες τις πιθανές εκδοχές κακής χρήσης ή ατυχήματος (πχ. πτώση ενός βαρύ αντικειμένου που χρησιμοποιείται σε κάποια εργασία), σε περίπτωση που φύγει το σμάλτο, δεν μπορεί να επιδιορθωθεί με κανένα τρόπο, εκτός βέβαια εάν ακολουθήσουμε διαδικασίες επισμάλτωσης, με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος και περιορισμένο χρόνο ζωής.
 
Επίσης, οι μαντεμένιες μπανιέρες «εξαρτώνται» από την εξωτερική θερμοκρασία. Λόγω του υλικού κατασκευής τους, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, τότε και η θερμοκρασία της μπανιέρας παραμένει χαμηλή. Το αποτέλεσμα είναι μία παγωμένη επιφάνεια κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου σίγουρα δεν βοηθάει στη καθημερινή χρήση της.
 
Σε περίπτωση που έχετε ήδη φανταστεί το τελικό αποτέλεσμα στο μπάνιο σας, με συγκεκριμένες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, η μαντεμένια μπανιέρα δεν θα βοηθήσει καθόλου στη διακόσμηση του χώρου. Τα σχέδια είναι συγκεκριμένα, με περιορισμένες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, χωρίς πολλά περιθώρια επιλογών. Ακριβώς, το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που επιθυμείτε μία μπανιέρα υδρομασάζ στο μπάνιο σας, όπου το κόστος καθιστά την μαντεμένια μπανιέρα μία απαγορευτική λύση και με πολύ περιορισμένες επιλογές τύπων και λειτουργιών υδρομασάζ.
 
Στην αντίπερα όχθη, οι ακρυλικές μπανιέρες διαφοροποιούνται σε πολλά σημεία από τις μαντεμένιες, προσφέροντας επιλογές που μέχρι πρότινος ήταν απαγορευτικές.  Όμως, ας εστιαστούμε για αρχή, στην τρόπο κατασκευής αυτών των υλικών.
 
Η ακρυλική μπανιέρα κατασκευάζεται από φύλλο ακρυλικού (Methyl Methacrylate - MMA), το οποίο αποτελεί τη βάση, τον κορμό για ολόκληρο το σώμα. Η κατασκευή της στηρίζεται στην Acetone Cyanohydrin (ACH), την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη εμπορική διαδικασία, εξασφαλίζοντας το πιο ανθεκτικό τελικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, καθώς και τα ασφαλέστερα πρότυπα που αφορούν την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Το πάχος του φύλλου ακρυλικού προσδιορίζει τη στιβαρότητα της μπανιέρας. Σίγουρα μία ακρυλική μπανιέρα δεν μπορεί να έχει το βάρος μιας μαντεμένιες, ωστόσο μία καλή κατασκευή μπορεί να προσφέρει μία πολύ καλή αίσθηση στιβαρής κατασκευής.
 
Στη συνέχεια, το φύλλο ακρυλικού επιστρώνεται με πολυεστέρα, μια διαδικασία που προβλέπεται στην παραγωγή ειδών υγιεινής παγκοσμίως. Στην επίστρωση μπορεί να χρησιμοποιούνται διαφορετικά πάχη υλικού, όπως μία επίστρωση 3 χιλ., θεωρείται ότι επιτυγχάνει ένα τέλειο αποτέλεσμα στην επιφάνεια της μπανιέρας και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.
 
Σε κάποια μοντέλα μπανιερών, που μπορεί να αναφέρονται ως «βαρέως τύπου», στο κάτω μέρος, εσωτερικά του φύλλου ακρυλικού, χρησιμοποιείται κόντρα πλακέ θαλάσσης, αυξάνοντας έτσι τη στιβαρότητα της όλης κατασκευής. 
 
Σε κάθε περίπτωση, οι προδιαγραφές του φύλλου ακρυλικού είναι εντυπωσιακές. Δεν παρουσιάζει φθορά κατά το πέρασμα του χρόνου, δεν χάνει το χρώμα του, δεν μεταλλάσσεται η επιφάνεια του. Ακόμα, κι αν θαμπώσει στο πέρασμα του χρόνου, υπάρχουν τρόποι επαναφοράς του, με μικρό κόστος, όπου επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.
 
Σχετικά με την αντοχή του υλικού, στις απλές κατασκευές, υπάρχει περίπτωση η πρόσκρουση από ένα βαρύ αντικείμενο να αφήσει σημάδι ή ράγισμα.  Από κει και πέρα είναι θέμα τύχης! Ανάλογα με το ράγισμα, μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα διόρθωσής του, τουλάχιστον όχι ολοκληρωτικά. Απ’ την άλλη, κάποιο σημάδι ή γδάρσιμο στην επιφάνεια, είναι πιθανόν να μπορεί να επισκευαστεί με απλές μεθόδους, χωρίς να χρειάζεται η παρουσία ειδικού. Μία ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία για μικρές αμυχές στην επιφάνεια μιας ακρυλικης μπανιερας, μπορεί κάποιος να βρει στην παρακάτω παραπομπή: «Καθαρισμός Ακρυλικής Μπανιέρας». Οι μπανιέρες με χοντρό φύλλου ακρυλικού και επίστρωση πολυεστέρα μεγάλου πάχους σίγουρα περιορίζουν πολύ αυτά τα ενδεχόμενα.
 
Ας δούμε όμως λίγο και το αισθητικό κομμάτι. Οι τιμές για τις ακρυλικές μπανιέρες ποικίλουν, ανάλογα με την κατασκευή, το σχέδιο και την διάσταση. Μπορούμε να βρούμε σχεδόν οποιαδήποτε διάσταση ταιριάζει στο μπάνιο μας, είτε ορθογώνια, είτε ασύμμετρη μπανιέρα και κυριολεκτικά να προσαρμόσουμε την μπανιέρα στο χώρο μας και όχι το χώρο μας στην μπανιέρα! Επίσης, τα σχέδια ποικίλουν ανάλογα με το ύφος που θέλουμε να δώσουμε στο μπάνιο μας, από κλασσικούς σχεδιασμούς έως ιδιαίτερα μοντέρνες και εντυπωσιακές λύσεις, παρέχοντας μας όλες τις δυνατότητες, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ομοιόμορφο, ακολουθώντας παρόμοιες γραμμές.
 
Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, εάν επιλέξουμε για το μπάνιο σύστημα υδρομασάζ. Η αγορά στις ακρυλικές μπανιέρες έχει να επιδείξει σχεδόν οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε. Με 6 jet υδρομασάζ, με 8 jet, με κουμπάκια, με αερομασάζ, με χρωματοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, διπλής λειτουργίας, ηλεκτρονικά, απλά, σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να μας δώσει τη χαρά που ψάχνουμε από ένα τέτοιο σύστημα! Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σε περίπτωση πιθανόν μικροπροβλημάτων υγείας, η επένδυση για μια μπανιερα υδρομασαζ, πιθανόν να είναι κάτι που αξίζει τον κόπο.
 
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σκεφτούμε τι ακριβώς θέλουμε από μία μπανιέρα. Καταγράψτε τις ανάγκες σας και ζητήστε την βοήθεια των ειδικών, που μέσα από την πληθώρα των επιλογών, θα μπορέσετε να βρείτε αυτό που ταιριάζει απόλυτα στο χώρο σας. Θέλουμε μία στιβαρή μπανιέρα, αλλά δεν επιθυμούμε να αυξήσουμε το κόστος; Μας έβγαλε υγρασία το μπάνιο και, έπειτα από την ανακαίνιση στα είδη μπάνιου, που για 4 ολόκληρες ημέρες χρησιμοποιούσαμε το μπάνιο του γείτονα, προτιμούμε μια κατασκευή που σε περίπτωση που συμβεί κάτι, να μπορούμε εύκολα να την αντικαταστήσουμε, χωρίς πολλούς μπελάδες; Θέλουμε να ακούμε το νερό να πέφτει χωρίς να υπάρχει κανένας ήχος κατά την επαφή του με την επιφάνεια της μπανιερας, όπως στις μαντεμένιες, ή δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία, και προτιμούμε ένα ωραίο σχέδιο που να διακοσμεί το μπάνιο μας, μέσα από την πληθώρα σχεδίων μιας ακρυλικής μπανιέρας;
 
S-BATH.gr - Όλα για το μπάνιο
Μοιραστείτε το:

τσεφ
Ακόμα κι ένα μικρό σχόλιο,
είναι σημαντικό για εμάς.